Aangifte inkomstenbelasting

Het is weer tijd voor de aangifte inkomstenbelasting. Doe er je voordeel mee, want via die aangifte krijg je mogelijk zorgkosten terug. Dit artikel beantwoordt zeven veelgestelde vragen over zorgkosten, aangifte doen en belastingvoordeel voor mensen met een lichamelijke beperking of ziekte.

Waar vind ik mijn aftrekbare zorgkosten?

Zorgkosten, zoals bijvoorbeeld medicijnen en hulpmiddelen, staan vermeld op bonnen en rekeningafschriften. Of je vindt ze terug via je zorgverzekering. Bewaar je rekeningafschriften en bonnetjes dus in ieder geval goed.

Wanneer mag ik zorgkosten aftrekken?

Zorgkosten declareren bij de Belastingdienst mag niet zomaar. Er is een aantal verplichte algemene voorwaarden waaraan je moet voldoen. Heb je bijvoorbeeld al eerder een vergoeding gekregen voor bepaalde kosten, dan mag je die kosten niet nog een keer terugvragen.
De belangrijkste voorwaarde van allemaal is echter: je mag alleen zorgkosten aftrekken die je zelf, dus uit eigen beurs, hebt betaald.

Welke zorgkosten zijn aftrekbaar?

Waarschijnlijk meer dan je denkt! Reiskosten voor ziekenbezoek, een speciaal dieet, aanvullende gezinshulp… Slechts een aantal voorbeelden van mogelijke extra kosten die je mag terugvragen aan de Belastingdienst.
Denk bijvoorbeeld verder aan de kosten voor een gezinshulp die je zelf inhuurt, omdat je geen Wmo-indicatie krijgt. Maar ook uitgaven voor prothesen en steunzolen. Meerkosten.nl, een onderdeel van Ieder(in), biedt een gedetailleerd, handig overzicht van alle aftrekbare zorgkosten.

Welke zorgkosten zijn niet aftrekbaar?

Ondanks de grote hoeveelheid kosten in de aftrek, zijn er ook zorguitgaven die je niet mag declareren. Een voorbeeld: aanpassingen aan je fiets of auto zijn wél aftrekbaar, maar aanpassingen aan je huis niet. En hulpmiddelen als een scootmobiel, rollator, krukken, enzovoorts ook niet.
Bovendien is er een drempel voor de zorgkosten die je declareert. Je (gezamenlijk) inkomen bepaalt hoe hoog die drempel is. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger de drempel. Meer informatie over niet-aftrekbare zorgkosten en het drempelinkomen vind je ook op Meerkosten.nl.

Waarom is zorgkosten aftrekken belangrijk?

In de eerste plaats omdat je dan belastinggeld terugkrijgt. Maar de aftrek verlaagt daarnaast het inkomen dat de hoogte bepaalt van je eigen bijdrage voor zorg en andere voorzieningen. Daardoor gaat je eigen bijdrage dus omlaag. Een lager inkomen beïnvloedt ook je zorg- en huurtoeslag.
Dubbel voordeel, dus.

Wanneer kan ik zorgkosten aftrekken?

Vanaf 1 maart 2018 kun je de aangifte inkomensbelasting doen en daarmee zorgkosten terugvragen. Dat kan online via Mijn Belastingdienst of de speciale aangifte-app. Om aangifte te doen, heb je een DigiD nodig. Die vraag je aan via Belastingdienst.nl. Daar vind je bovendien een aangiftestappenplan.

Waar vind ik meer informatie?

Dit artikel is gebaseerd op informatie van Meerkosten.nl en Belastingvoordeelvoorgehandicapten.nl. Deze websites vertellen op een eenvoudige, duidelijke manier over belastingaangifte doen. Maar ook over zorgkosten terugvragen, interessante (belasting)regelingen en meer.

Voor meer informatie raadpleeg je daarnaast bijvoorbeeld een patiëntenvereniging, belastingwinkel of een gehandicaptenorganisatie. Of vraag een vriend of familielid om hulp. Er zijn ongetwijfeld mensen in je omgeving die bereid zijn te helpen bij het aangifte doen en declareren van zorgkosten!

Bron: Meerkosten.nl en Belastingvoordeelvoorgehandicapten.nl

Pin It

training verwanten en vrienden

Het lijkt moeilijk om het netwerk rondom uw verwant of vriend, de zorgbehoevende, in kaart te brengen, maar dat is het niet.

Lees meer

Thema-bijeenkomst

Een door u georganiseerde thema-bijeenkomst kunnen wij inhoudelijk verzorgen. 

Lees meer

bijeenkomst voor cliëntenraden

Bij deze introductiebijeenkomst wordt geschetst wat een netwerk rondom een zorgbehoevende inhoudt en wat daar bij komt kijken.

Lees meer

training voor professionals

Professionals hebben of krijgen te maken met het netwerk dat iemand rondom de zorgbehoevende heeft gevormd of wil creëren.

Lees meer