Philadelphia zet nog meer sociale robots in

Al twee jaar experimenteert zorginstelling Philadelphia met sociale robots. De eerste ervaringen laten zien dat een sociale robot een positieve rol kan spelen in het leven van cliënten, naast de inzet van zorgmedewerkers. Het bevalt zo goed dat de experimenten worden uitgebreid met twee nieuwe robots: de Zenbo robot en de IPal robot.

Dat meldt Philadelphia op 23 oktober. De nieuwe robots hebben de functie van verbale aansturing en sociale interactie. Beide robots worden op korte termijn aangesloten op een speciaal robotplatform dat Philadelphia ontwikkelt. Het platform laat begeleiders zelf eenvoudig een sociale robot programmeren. Zo kan een begeleider de interacties afstemmen op de persoonlijke behoefte van de cliënt. De eerste begeleiders worden nu getraind om zelfstandig met het programmeren van de robot aan de slag te gaan.

Logeerpartijtjes
In 2016 introduceerde Philadelphia de Pepper robot Phi bij haar cliënten. Die heeft inmiddels kennisgemaakt met zo’n tweeduizend cliënten, verwanten en medewerkers. Phi logeert elke maand twee weken bij een cliënt. Dat is zo’n succes dat ze is volgepland tot halverwege volgend jaar. Uit de logeerpartijtjes blijkt dat Phi een emotionele uitlaatklep biedt en cliënten meer zelfvertrouwen geeft. Daarnaast helpt ze bij praktische aansturing, zoals het dagritme.

Onderzoek
De Peper, Zenbo en IPal robots zijn ook onderwerp van onderzoek. Alle informatie die tijdens de logeerpartijtjes wordt vergaard, wordt gerapporteerd en vormt de basis voor structureel onderzoek naar de inzet van sociale robots. Ook kijkt Philadelphia hoe de software voor bijvoorbeeld gezichtsherkenning, spraaksnelheid of interactiedatabase kan worden verbeterd of vergroot.

Trefwoorden: Gehandicaptenzorg en Innovatie

Bron: https://www.skipr.nl/actueel/id36289-philadelphia-zet-nog-meer-sociale-robots-in.html

Pin It

training verwanten en vrienden

Het lijkt moeilijk om het netwerk rondom uw verwant of vriend, de zorgbehoevende, in kaart te brengen, maar dat is het niet.

Lees meer

Thema-bijeenkomst

Een door u georganiseerde thema-bijeenkomst kunnen wij inhoudelijk verzorgen. 

Lees meer

bijeenkomst voor cliëntenraden

Bij deze introductiebijeenkomst wordt geschetst wat een netwerk rondom een zorgbehoevende inhoudt en wat daar bij komt kijken.

Lees meer

training voor professionals

Professionals hebben of krijgen te maken met het netwerk dat iemand rondom de zorgbehoevende heeft gevormd of wil creëren.

Lees meer