Documentaire: "Zorg voor Doy"

Een 79-jarige boerenzoon, Doy genaamd, woont heel zijn leven op de boerderij van zijn ouders. Hij krijgt bezoek van zijn achterneef en diens vrouw. Ze willen de boerderij kopen en komen met een plan om ervoor te zorgen dat de boerderij behouden blijft. Doy (79) woont al zijn hele leven in een monumentale boerderij aan de rand van het Brabantse dorp Oirschot. Het is de boerderij waar hij werd geboren en waar hij wil blijven tot aan zijn dood. Een documentaire over loslaten en (opnieuw) beginnen.

Het woonhuis uit 1930 verkeert nagenoeg nog in originele staat: de voormalige koeienstal, een bakhuis, een vervallen kippenkooi, een hooimijt en het schob*, zijn nu allen in gebruik als opslag. De boerderij ademt de sfeer van beleer. De goei kamer** wordt zelden gebruikt, net als de voordeur. Een olielamp hangt naast tl-verlichting, de po staat naast het bed. Het kloppend hart van de boerderij is de keuken. Daar wordt gekookt, aan de keukentafel gegeten maar ook tv gekeken en bezoek ontvangen.

Doys achterneef Toon en zijn partner Janne willen graag op de boerderij komen wonen. Ze hopen zo de oude boerderij te kunnen behouden en hebben het plan opgepakt om de oude schuur (’t schob*) naast het huis te verbouwen tot een zorgwoning voor Doy.

De film maakt inzichtelijk hoe het Doy vergaat in deze periode van verandering. Hoe moeilijk is het proces van opruimen, loslaten en plaats maken in zijn boerderij voor de jongere generatie?
Hoe vindt Doy – samen met Toon en Janne – balans in het behouden van zijn dagelijkse ritme, routine en rituelen? En hoe vinden Toon en Janne hun plek hierin?
Wat komen ze tegen tijdens het bouwproces? Welke uitdagingen komen er op hun pad t.a.v. regelgeving en bouwvergunningen. Hoe makkelijk of moeilijk maakt de overheid het voor deze initiatiefnemers?

Een film over zorg voor elkaar – van generatie op generatie – in een alsmaar veranderende wereld. Een terugtrekkende overheid vraagt om meer burgerkracht en participatie, in de vorm van mantelzorg die steeds vaker – al dan niet noodgedwongen – voorkomt in Nederland. De meeste mensen kiezen er niet voor deze taak op zich te nemen. Het overkomt ze. Zo niet bij Toon en Janne: zij maken een bewuste keuze.

* schuurtje (de hark staat in het schuurtje in de hoek: de rèèf stao in ut schòb in-t hûukske)
** kamer in boerderij of burgerwoning die alleen bij speciale gelegenheden gebruikt werd.

Ze zijn nog steeds op zoek naar partners die deze film mede mogelijk kunnen maken! 
Voor meer informatie en de trailer: https://zorgvoordoy.nl/ 

Pin It

training verwanten en vrienden

Het lijkt moeilijk om het netwerk rondom uw verwant of vriend, de zorgbehoevende, in kaart te brengen, maar dat is het niet.

Lees meer

Thema-bijeenkomst

Een door u georganiseerde thema-bijeenkomst kunnen wij inhoudelijk verzorgen. 

Lees meer

bijeenkomst voor cliëntenraden

Bij deze introductiebijeenkomst wordt geschetst wat een netwerk rondom een zorgbehoevende inhoudt en wat daar bij komt kijken.

Lees meer

training voor professionals

Professionals hebben of krijgen te maken met het netwerk dat iemand rondom de zorgbehoevende heeft gevormd of wil creëren.

Lees meer