Kamervragen over 40-uursgrens in de Wet langdurige zorg

Vorige maand plaatste Per Saldo een bericht op de website over afwijzingen van zorgovereenkomsten in de Wet langdurige zorg. Deze overeenkomsten zijn afgewezen omdat de zorgverlener naast het werk voor de budgethouder ook nog een andere baan heeft, en opgeteld meer dan 40 uren per week werkt. Hierover zijn Kamervragen gesteld aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Wat zegt de minister?
De minister geeft aan dat het zorgkantoor de taak heeft te onderzoeken of er zorg van voldoende kwaliteit wordt ingekocht. Daarom is in de regeling vastgelegd dat het aantal door de zorgverlener gewerkte en betaalde uren niet meer mag bedragen dan veertig uur per week.

Er zijn zorgkantoren die nu bij het beoordelen van het aantal gewerkte uren ook andere banen van de zorgverlener meetellen. Als de zorgverlener een baan heeft van 20 uur per week, en daarnaast nog 40 uur voor de budgethouder wil werken, wordt dat direct afgewezen.

De minister vindt dat zorgkantoren mogen oordelen over de kwaliteit van de zorg, en dat overbelasting van een zorgverlener moet worden voorkomen. Hij geeft daarbij wel aan dat dit geen reden mag zijn om direct een zorgovereenkomst af te keuren. De minister wil daarom met Per Saldo en zorgkantoren in overleg over deze signalen.

Per Saldo is blij dat de minister hierover met zorgkantoren en Per Saldo in gesprek gaat. Wij vinden kwaliteit van de zorg ook belangrijk, maar als het zorgkantoor een overeenkomst afkeurt alleen op basis van het aantal uren dat de zorgverlener werkt, moet goed zijn onderzocht of er sprake is van overbelasting of dat de kwaliteit van de zorg in gevaar komt. Dat zien wij nu niet terug in deze afwijzingen.

Hoe nu verder?
Per Saldo blijft u op de hoogte houden van de gesprekken die wij met de minister en de zorgkantoren voeren. Loopt u hier ook tegenaan, belt u dan met onze advieslijn of stuur ons een mail met uw verhaal.

Meer informatie
Hier kunt u de Kamervragen en antwoorden van de minister downloaden. Beantwoording kamervragen over bericht van Per Saldo

 

Bron: https://www.pgb.nl/kamervragen-over-40-uursgrens-in-de-wet-langdurige-zorg/

Pin It

training verwanten en vrienden

Het lijkt moeilijk om het netwerk rondom uw verwant of vriend, de zorgbehoevende, in kaart te brengen, maar dat is het niet.

Lees meer

Thema-bijeenkomst

Een door u georganiseerde thema-bijeenkomst kunnen wij inhoudelijk verzorgen. 

Lees meer

bijeenkomst voor cliƫntenraden

Bij deze introductiebijeenkomst wordt geschetst wat een netwerk rondom een zorgbehoevende inhoudt en wat daar bij komt kijken.

Lees meer

training voor professionals

Professionals hebben of krijgen te maken met het netwerk dat iemand rondom de zorgbehoevende heeft gevormd of wil creƫren.

Lees meer