De Tweede Kamer legt zich neer bij het uitstel van de vereenvoudigde beslagvrije voet. De spoedmaatregelen die het kabinet vlak voor het AO Armoede- en schuldenbeleid op 14 februari 2019 bekendmaakte waren voldoende om de kou uit de lucht te halen. Een harde toezegging van staatssecretaris Snel van Financiën dat de vereenvoudigde beslagvrije voet zal worden ingevoerd kwam er – ondanks aandringen van GL-Kamerlid Renkema – niet.

Lees meer...

Spoedmaatregelen beslagvrije voet stellen Kamer gerust

Met een aanpassing van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) wil staatssecretaris Van Ark het voor gemeenten gemakkelijker maken om inwoners met schulden sneller te helpen. De Wgs biedt woningcorporaties, zorgverzekeraars, energie- en waterbedrijven een wettelijke basis om gemeenten een seintje te geven wanneer mensen betalingsachterstanden hebben. Het wetsvoorstel dat Van Ark vandaag publiceerde helpt gemeenten ook om sneller een compleet overzicht van schulden en bezittingen maken.

Lees meer...

Wetsvoorstel biedt betere basis vroegsignalering schulden

Wat betekent het als aanbieders van langdurige zorg verantwoordelijk worden voor alle zorg aan hun cliënten? Dus niet alleen verpleging en verzorging maar ook voor huisartsenzorg en mondzorg ? En wat zijn de gevolgen voor zorgaanbieders van ggz-cliënten die permanent zorg of toezicht nodig hebben en straks in 2021 directe toegang krijgen tot de langdurige zorg? De Nederlandse Zorgautoriteit heeft de effecten van beide voorstellen onderzocht. 

Lees meer...

NZa adviseert over overheveling van zorg naar de Wlz

In 2017 en 2018 hebben Ieder(in), het LSR en KansPlus kwalitatief onderzoek gedaan naar de ervaringen bij de zoektocht naar passende Wlz-dagbesteding gebaseerd om ruim 100 ervaringen van cliënten en familieleden van mensen met een beperking. Het onderzoek is gebaseerd op interviews en focusbijeenkomsten met ruim 100 (naasten van) mensen die vanaf 2015 te maken kregen met nieuwe of andere dagbesteding. Aanleiding was een eerder onderzoek naar de wegen die mensen bewandelen om passende zorg gerealiseerd te krijgen.

Lees meer...

Keuze in dagbesteding?

Vorige maand plaatste Per Saldo een bericht op de website over afwijzingen van zorgovereenkomsten in de Wet langdurige zorg. Deze overeenkomsten zijn afgewezen omdat de zorgverlener naast het werk voor de budgethouder ook nog een andere baan heeft, en opgeteld meer dan 40 uren per week werkt. Hierover zijn Kamervragen gesteld aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Lees meer...

Kamervragen over 40-uursgrens in de Wet langdurige zorg

Een 79-jarige boerenzoon, Doy genaamd, woont heel zijn leven op de boerderij van zijn ouders. Hij krijgt bezoek van zijn achterneef en diens vrouw. Ze willen de boerderij kopen en komen met een plan om ervoor te zorgen dat de boerderij behouden blijft. Doy (79) woont al zijn hele leven in een monumentale boerderij aan de rand van het Brabantse dorp Oirschot. Het is de boerderij waar hij werd geboren en waar hij wil blijven tot aan zijn dood. Een documentaire over loslaten en (opnieuw) beginnen.

Lees meer...

Documentaire: "Zorg voor Doy"